Loading...Loading...


five + two =
×

Pers

Opening tentoonstelling MK Award 2017

Op vrijdag 17 november om 18 uur opent in TENT Rotterdam een tentoonstelling met werk van Peter Fengler, Saskia Janssen en Ad de Jong, de genomineerden voor de MK Award 2017. De prijs ter waarde van 5.000 euro wordt tweejaarlijks door Stichting MK Award uitgereikt voor integer en coherent kunstenaarschap; als hommage aan het gedachtengoed van Emmo Grofsmid en Karmin Kartowikromo, bij leven eigenaars van de Rotterdamse MK galerie.

De MK Award wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt. In het lustrumjaar van Stichting MK Award presenteren de genomineerde kunstenaars hun werk in de Gym van TENT Rotterdam. Daar zijn tevens videoportretten van de drie kunstenaars te zien, verzorgd door Marieke van der Lippe (documentairemaker), zodat het publiek en de jury een omvattender beeld kunnen krijgen van het kunstenaarschap van de drie genomineerden.

De jury, bestaande uit Reyn van der Lugt (verzamelaar en curator), Gil & Moti (kunstenaars en winnaars MK Award 2015), Adriana Gonzalez Hulshof (founding director Amsterdam Art Weekend), Berry Koedam (directeur RAM Gallery en RAM Foundation) en Vincent van Velzen (kunsthistoricus & criticus o.a. Metropolis M, vrije curator) was eensgezind in haar keuze van de drie genomineerden:

Peter Fengler (1964) verrast in zijn documentatie met een speciaal vervaardigde video. Als founding father en artistiek directeur van De Player heeft Fengler voor zichzelf een podium geschapen waarop hij al jaren met veel focus en coherentie bouwt aan een eigen niche in de kunsten: de performance- en geluidskunst. Daarmee treedt hij in de voetsporen van Fluxus en geeft hij die traditie steeds een inspirerende nieuwe wending.
In De Player biedt Fengler ook plaats aan nieuwe generaties kunstenaars uit diverse disciplines, die net als hij met een mix van hi art en lo art kunst aantrekkelijk maken voor steeds nieuwe publieksgroepen.

“De afzonderlijke kunstwerken van Fengler én zijn aanverwante activiteiten als kunstenaar zijn jong, en heel erg van deze tijd!”, aldus de jury.

Het werk van Saskia Janssen (1967) is wellicht soms wat moeilijk grijpbaar als kunst, maar wordt desondanks door de jury herkend. Deze heeft veel waardering voor haar grote persoonlijke betrokkenheid bij diverse groepen aan de rand van de samenleving, en bij de thematieken die daar spelen. Doordat Janssen zich daarmee vereenzelvigt, ontstaat een consistent oeuvre, dat de vinger legt op zere plekken van onze tijd, dat zich ongelimiteerd geëngageerd toont en waarin de definities worden opgerekt van wat het betekent om kunstenaar te zijn.

“Het oeuvre van Janssen legt de vinger op de zere plekke van onze tijd”, volgens de jury.

Hoewel als kunstenaar al langer bekend, is de jury verrast door het werk van Ad de Jong (1953). Zowel het autonome werk als de projecten in opdracht kennen een aantrekkelijke, ‘schilderachtige’ beeldtaal door het specifieke gebruik van materiaal en kleur, alsmede door de speelse omgang met ruimte.
De jury heeft veel respect voor het mede door De Jong opgezette W139, dat na jaren nog steeds van belang is voor de hedendaagse kunst. Ook is er veel waardering voor alle andere manieren waarmee De Jong zich inzet om het werk van jongere collega’s te promoten.

“Door de speelse omgang met de ruimte en het specifieke gebruik van materiaal en kleur kent het werk van Ad de Jong een aantrekkelijke, ‘schilderachtige’ beeldtaal”, aldus de jury.
Tentoonstelling en uitreiking
De tentoonstelling met het werk van de drie shortlist-kunstenaars opent op vrijdagavond 17 november om 18 uur in TENT Rotterdam, en is van 18 november t/m 17 december te zien.

De bekendmaking van de winnaar MK Award 2017 en de feestelijke uitreiking vindt plaats op vrijdag 1 december in TENT.

Deze tentoonstelling valt onder TENT Welcomes, de gastprogrammering van TENT Rotterdam en werd financiël mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds.

Met dank aan Donateurs, TENT Rotterdam en CBK Rotterdam.

Over de MK Award
De MK Award stimuleert en viert het kunstenaarsschap en wordt mogelijk gemaakt door de kunstwereld zélf: door kunstenaars, verzamelaars, liefhebbers – kortom, iedereen die zich herkent in de visie van Emmo en Karmin. Vanuit passie, enthousiasme en de overtuiging dat kunst essentieel is voor de samenleving.

Los van afzonderlijke projecten of oeuvre focust de prijs op het kunstenaarschap in de breedste zin. Het gaat om de ontwikkeling van de kunsten zelf, maar ook om de positie die de kunstenaar inneemt binnen het artistieke veld en wat hij/zij betekent voor de rest van de samenleving – precies zoals Emmo en Karmin ook deden in hun MKgalerie.

Eerdere winnaars van de MK Award zijn Melanie Bonajo (2013) en Gil&Moti (2015)