Loading...Loading...


×

Pers

Uitreiking MK Award 2013 aan Melanie Bonajo in Witte de With Center for Contemporary Art en TENT

Rotterdam, 10 oktober 2013

Op donderdag 31 oktober 2013 krijgt Melanie Bonajo deze nieuwe award voor beeldende kunst uitgereikt in het auditorium van Witte de With Center for Contemporary Art én TENT te Rotterdam. Tevens presenteert Bonajo haar nieuwste videowerk ‘Matrix Botanica – Biosphere above Nations’, dat op de vier zondagen in november bij Witte de With wordt getoond. Later op de avond van 31 oktober geeft Melanie Bonajo een performance ter gelegenheid van het door TENT en WORM georganiseerde Halloween-event ‘A Banquet For Wandering Ghosts’.

Melanie Bonajo werd in maart 2013 door een jury onder voorzitterschap van Ann Demeester gekozen als winnaar van de eerste MK Award. Volgens de jury toont zij hoe kunstenaars maatschappelijke veranderingen signaleren, deze op allerlei niveaus opvangen en vertalen naar steeds andere vormen en gedaantes.

Kunsthal Rotterdam
In tegenstelling tot eerdere berichtgeving vinden de uitreiking van de MK Award en bijbehorende presentatie niet plaats in de Kunsthal Rotterdam in 2014; dit in verband met een residency van Melanie Bonajo in New York.

Programma prijsuitreiking 31 oktober 2013
14.30 uur Inloop
15.00 uur Welkomstwoord, Guus Vreeburg – secretaris Stichting MK Award
15.10 uur Laudatio, Ann Demeester – namens de jury MK Award 2013
15.25 uur Prijsuitreiking
15.30 uur Vertoning videowerk ‘Matrix Botanica – Biosphere above Nations’ en korte Q & A
16.15 uur Feestelijke receptie
17.00 uur Einde programma
Locatie: Auditorium Witte de With/Tent Rotterdam, Witte de Withstraat 50, 3012 BR Rotterdam

RSVP Wegens verwachte drukte verzoeken we vriendelijk om aanmelding voor 23 oktober a.s. via secretariaat@mkaward.nl

Performance
22.00-04.00 uur tijdens ‘A Banquet For Wandering Ghosts’
Locatie: TENT, Witte de Withstraat 50, Rotterdam; kaarten via https://worm.stager.nl/web/tickets/8769
info: www.tentrotterdam.nl

Viewings videowerk ‘Matrix Botanica – Biosphere above Nations’
Bonajo’s nieuwe videowerk ‘Matrix Botanica – Biosphere above Nations’ wordt op zondag 3, 10, 17 en 24 november getoond.
Locatie: Auditorium van Witte de With/ TENT, tijdens openingsuren 11.00-18.00 uur, info: www.wdw.nl

Melanie Bonajo
Melanie Bonajo (Heerlen, 1978) woont en werkt in Amsterdam. In 2002 afgestudeerd in fotografie, zet Bonajo in haar oeuvre inmiddels ook installaties, performances, films en publicaties in. Zij exposeert regelmatig in binnen- en buitenland. De jury van de MK Award 2013 ervaart haar als “veelzijdig en fris, humorvol en surreëel, chaotisch, energiek en prikkelend. Alles kan, alles mag, niets is uitgesloten in het werk van Melanie Bonajo. Zij toont aan dat je je als kunstenaar anno 2013 bewust moet zijn van een positie in een ultra-kapitalistische wereld en eigenzinnig moet blijven zoeken naar ‘andere paden’. Zij levert hiermee een actieve en belangrijke bijdrage aan het discours over beeldende kunst.” – een van de criteria van de MK Award.

MK Award – nieuwe prijs voor eigentijds kunstenaarschap
De MK Award voor eigentijds kunstenaarschap is een hommage aan de zin voor avontuur en het engagement met de kunsten, die Emmo Grofsmid (1951-2011) en Karmin Kartowikromo (1948-2011) lieten zien in hun MKgalerie Rotterdam/Berlin. Met name het belang dat zij hechtten aan vitaal en integer kunstenaarschap als essentiële bijdrage aan de samenleving is een centraal criterium voor de prijs.

Noot voor de redactie (Niet voor publicatie):
Voor juryrapport, aanvullende informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Guus Vreeburg, Stichting MK Award, m. 06 4720 4750, secretariaat@mkaward.nl