Loading...Loading...


five + two =
×

Shortlist MK Award 2017 bekend

Onlangs heeft de jury voor de MK Award 2017, onder voorzitterschap van Reyn van der Lugt, de shortlist bepaald: de kunstenaars Peter Fengler, Saskia Janssen en Ad de Jong.
De MK Award, een bedrag van € 5.000, wordt tweejaarlijks uitgereikt als hommage aan het gedachtengoed van Emmo Grofsmid (1951-2011) en Karmin Kartowikromo (1948-2011) van de voormalige MKgalerie Rotterdam/Berlin. De drie door de jury geselecteerde kunstenaars zullen in het najaar van 2017 een presentatie van hun werk verzorgen bij TENT in Rotterdam. De nominatoren treden hierbij op als curatoren. Naar aanleiding van deze presentatie wordt in december de uiteindelijke winnaar bepaald.

Drie kunstenaars op de shortlist voor MK Award 2017
Voor deze derde editie van de MK Award nodigde het stichtingsbestuur negen representanten van even zoveel presentatieplatforms uit om elk een kunstenaar voor te dragen conform de criteria voor de kunstprijs. Stichting MK Award koos voor deze initiatieven omdat zij vast overtuigd is van het blijvende belang van hun bijdragen aan het Nederlandse kunstenlandschap. Voor nominaties werden de volgende initiatieven gevraagd: Hotel Maria Kapel (Hoorn), Kunsthuis Syb (Beetsterzwaag), 1646 en NEST (beide Den Haag), De Nieuwe Vide (Haarlem), PARK (Tilburg), Plan B Projects (Amsterdam), Rib en Roodkapje (beide Rotterdam).
De jury – dit jaar bestaande uit voorzitter Reyn van der Lugt (verzamelaar en curator), Gil & Moti (kunstenaars en winnaars MK Award 2015), Adriana Gonzalez Hulshof (founding director Amsterdam Art Weekend), Berry Koedam (directeur RAM Gallery en RAM Foundation) en Vincent van Velzen (kunsthistoricus &-criticus o.a. voor Metropolis M, vrije curator) – was onder de indruk van de longlist van negen kunstenaars, die een mooie en rijkgeschakeerde dwarsdoorsnede bood van de beeldende kunst op dit moment. Na een levendige en inhoudelijk zeer waardevolle discussie nomineerde de jury unaniem Peter Fengler, Saskia Janssen en Ad de Jong voor de shortlist.

De jury vindt dat zij, alle drie middenin hun carrière en middenin het kunstleven, in hun werk en verdere activiteiten het beste voldoen aan de criteria voor de MK Award 2017. Het voornaamste daarvan is een breed, consistent en consequent kunstenaarschap, dat zich – naast het eigen oeuvre – vooral ook uit in een breder engagement met de kunst(-en).

Peter Fengler (1964) – voorgedragen door Maziar Afrassiabi van Rib, Rotterdam – verrast in zijn documentatie met een speciaal vervaardigde video. Als founding father en artistiek directeur van De Player heeft Fengler voor zichzelf een podium geschapen waarop hij al jaren met veel focus en coherentie bouwt aan een eigen niche in de kunsten: de performance- en geluidskunst. Daarmee treedt hij in de voetsporen van Fluxus en geeft die traditie steeds een inspirerende nieuwe wending. In De Player biedt Fengler ook ruimte aan nieuwe generaties kunstenaars uit diverse disciplines, die net als hij met een mix van high & low art kunst aantrekkelijk maken voor steeds nieuwe publieksgroepen. De afzonderlijke kunstwerken van Fengler én zijn aanverwante activiteiten als kunstenaar zijn daarmee jong en fris, en heel erg van deze tijd!
Het werk van Saskia Janssen (1967) – voorgedragen door Tarja Szaraniec en Tomas Adolfs van Plan B Projects, Amsterdam – is soms wellicht wat moeilijk grijpbaar als kunst, maar de jury herkent en waardeert bijzonder haar grote persoonlijke betrokkenheid bij diverse groepen aan de rand van de samenleving, en bij de thematieken die daar spelen. Doordat Janssen zich daarmee vereenzelvigt ontstaat een consistent oeuvre, dat de vinger legt op zere plekken van onze tijd, dat zich ongelimiteerd geëngageerd toont en waarin de definities worden opgerekt van wat het kan betekenen – kunstenaar zijn.
Hoewel het logischerwijs al lang bekend is, is de jury toch weer verrast door het werk van Ad de Jong (1953) – voorgedragen door Floris Kruidenberg van 1646, Den Haag. Zowel het autonome werk als ook de projecten in opdracht kennen een aantrekkelijke, ‘schilderachtige’ beeldtaal door het specifieke gebruik van materiaal en kleur, alsmede door de speelse omgang met ruimte. Daarnaast heeft de jury veel respect voor het mede door De Jong opgezette W139, dat na ál deze jaren nog steeds van belang is voor de hedendaagse kunst. Ook is er veel waardering voor alle andere manieren waarmee De Jong zich nog steeds inzet om het werk van jongere collega’s te promoten.

Over de MK Award
De MK Award voor eigentijds kunstenaarschap is een hommage aan de zin voor avontuur en het engagement met de kunsten, die Emmo Grofsmid (1951-2011) en Karmin Kartowikromo (1948-2011) lieten zien in hun MKgalerie Rotterdam/Berlin. Met name het belang dat zij hechtten aan vitaal en integer kunstenaarschap als essentiële bijdrage aan de samenleving is een centraal criterium voor de prijs, naast visueel en inhoudelijk consistent werk. Medium en leeftijd zijn niet van belang, wel dat de voorgedragen kunstenaars met visuele presentaties in het Nederlandse kunstenveld zichtbaar zijn.

In 2013 werd de eerste MK Award uitgereikt aan Melanie Bonajo; de tweede editie van de MK Award werd in 2015 uitgereikt aan Gil & Moti. Steeds worden de winnaars bepaald door een wisselende, onafhankelijke vakjury op basis van nominaties door steeds weer andere scouts uit het kunstenveld.
De MK Award is geïnitieerd door de gelijknamige stichting en wordt mede gedragen door enthousiaste Vrienden en Donateurs, particulieren als ook een aantal instellingen.