Loading...Loading...


five + two =
×

Peter Fengler wint MK Award 2017

Peter Fengler is winnaar van de MK Award 2017. Juryvoorzitter Reyn van der Lugt maakte dat bekend op vrijdagavond 1 december, tijdens de feestelijke prijsuitreiking in TENT Rotterdam. De jury is onder de indruk over hoe Peter Fengler voortbouwt aan een consistent oeuvre op het snijvlak tussen visuele- en geluidskunst. De MK Award, ter waarde van € 5000 wordt tweejaarlijks uitgereikt voor integer en coherent kunstenaarschap met oog voor de intrinsieke waarde van kunst voor de samenleving.

Uit het juryrapport
De jury is onder de indruk van de tentoonstelling TENT Welcomes MK Award 2017 die fris en heel uiteenlopend werk toont van de drie genomineerden. Duidelijk is dat bij de MK Award leeftijd noch discipline of medium als criterium een rol spelen. Kandidaten dienen in Nederland geboren of woonachtig te zijn en hun werk regelmatig in betekenisvolle presentaties te tonen. Los van afzonderlijke projecten of zelfs een geheel oeuvre focust de MK Award op het kunstenaarschap in de breedste zin. Het gaat om de ontwikkeling van de kunsten zelf, maar ook om de positie die de kunstenaar inneemt binnen het artistieke veld en om wat hij/zij daarmee betekent voor de rest van de samenleving.

Naast het feit dat de praktijken van Ad de Jong, Peter Fengler en Saskia Janssen zeer uiteenlopen constateert de jury bij de drie genomineerden een bijzondere openheid naar de buitenwereld. Alle drie realiseren zij – ieder op eigen wijze en met eigen intenties – in hun werk ook een platform voor derden.

Het werk van Ad de Jong springt visueel direct in het oog en nodigt de bezoeker uit de ruimtelijke dimensie ervan vooral ook fysiek te ervaren. Als mede-initiator en langjarig curator van het kunstenaarsinitiatief W139 in Amsterdam speelt Ad de Jong een belangrijke rol in het creëren van een plek voor jonge kunst, die nog steeds zeer relevant is.

Saskia Janssen werkt voornamelijk site-specific en in diverse media waarbij zij nauwe samenwerkingen aangaat met diverse groepen in de samenleving en die bij haar kunst betrekt. Het mede door Saskia Janssen in 2005 opgerichte initiatief Rainbow Soulclub bouwt op uitwisseling met en inspiratie door drugsgebruikers en thuislozen. Rainbow Soulclub ontwikkelt en realiseert kunstprojecten evenals gezamenlijke reizen.

Peter Fengler opereert op het snijvlak van beeldende kunst en geluid. Met De Player heeft hij in Rotterdam een podium gecreëerd voor performance- en geluidskunst, waar hij naast ruimte voor eigen experimenten, deze ook gunt aan een breed netwerk van kunstenaars, ook en juist van jongere makers. In het verlengde van performances en geluidskunst neemt De Player met zijn publicatiefunctie ook stelling in de kwestie van het conserveren en documenteren van performances. Regelmatig flirt Peter Fengler met stromingen in de subcultuur die zich niets gelegen laten liggen aan de maatschappelijke eis van de relevantie van kunst. In tegendeel: Fengler gaat daar tegenin met authentiek, eigenzinnig en avontuurlijk werk op het snijvlak van visuele en geluidskunst.

De jury ziet Fengler’s werk dan ook in lijn met de zin voor avontuur die Emmo Grofsmid en Karmin Kartowikromo – eigenaren van de voormalige MKgalerie en naamgevers van de MK Award – aan den dag legden en was daarom unaniem in haar keuze van de winnaar.

Peter Fengler (1964, Culemborg) studeerde autonome kunst aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Hij exposeerde en performde o.a. in MHKA, Antwerpen; Van Abbemuseum, Eindhoven; op het IFFR; SMAK, Gent; Onomatopee, Eindhoven en Rib, Rotterdam. In januari 2018 is werk van Peter Fengler in het kader van Kunsthalle for Music te beleven.