Loading...Loading...


five + two =
×

Nominatieronde gestart

MK Award 2012-2013

Stichting MK Award is verheugd u te kunnen melden dat de eerste editie van de MK Award nu daadwerkelijk wordt voorbereid. De eerste ronde fundraising activiteiten, in februari 2012 gestart met de MK Award Fundraiser Show en de MK Edition, heeft voldoende fondsen opgeleverd om voorlopig drie edities van de prijs te kunnen garanderen.
Zowel particuliere verzamelaars als musea en andere instanties hebben enthousiast gereageerd op het initiatief voor de MK Award. Het bestuur van Stichting MK Award wil u hartelijk danken voor alle steun en support – zonder u zou de MK Award niet mogelijk zijn!

Shortlist MK Award tijdens Art Rotterdam 2013

Op Art Rotterdam 2013 (7 t/m 10 februari 2013) worden de drie shortlist-kunstenaars gepresenteerd die genomineerd zijn voor de eerste MK Award. Uit een longlist van 16 kunstenaars bepaalt een onafhankelijke jury – onder voorzitterschap van Ann Demeester – drie kunstenaars voor de shortlist en later de uiteindelijke winnaar.
Stichting MK Award heeft conservatoren van acht regionale musea van hedendaagse kunst uitgenodigd, ieder twee kunstenaars voor te dragen voor de MK Award 2013 en op te treden als pleitbezorger. Op die manier speelt de stichting in op actuele ontwikkelingen in het klimaat rond de kunsten in Nederland en daarbuiten. Voor volgende edities van de prijs zullen steeds andere (personen en) instanties uitgenodigd worden kunstenaars te nomineren.
Net als vorig jaar heeft de MK Award een eigen stand op Art Rotterdam 2013, die genereus als partner optreedt. In die stand kunt u straks kennismaken met de drie genomineerden van de shortlist via korte videoportretten.

Prijsuitreiking – in de vroege zomer van 2013

In de vroege zomer van 2013 zal de uiteindelijke prijswinnaar bekend gemaakt worden. De MK Award omvat een geldbedrag van € 5.000 en een expositie in de Kunsthal Rotterdam in de loop van het seizoen 2013-2014. Stichting MK Award is blij ook in Kunsthal Rotterdam een enthousiaste partner te hebben gevonden.

MK Award – criteria

In de afgelopen maanden zijn de criteria van de MK Award nader gedefinieerd waarbij het kunstenaarschap centraal staat: in aanmerking komen kunstenaars die naast hun eigen praktijk overtuigend en inventief blijk geven van een scherp oog voor, en een prikkelende stellingname in het discours over eigentijdse kunst.
Aan de acht nominerende conservatoren is gevraagd te scouten naar kunstenaars die geboren, of woonachtig en werkzaam zijn in Nederland en die met kwalitatieve presentaties zichtbaar zijn in het Nederlandse kunstcircuit. Longlist-kandidaten kunnen komen uit alle beeldende disciplines, onafhankelijk van het stadium van artistieke carrière (zowel beginners als ervaren kunstenaars). Naast het presenteren van visueel en inhoudelijk overtuigend werk, is vooral een actief engagement voor de kunsten als essentiële maatschappelijke kernwaarde doorslaggevend. Op die manier wil de MK Award het gedachtegoed levend houden van Emmo Grofsmid (1951-2011) en Karmin Kartowikromo (1948-2011).

Deelnemende musea

MMKA/Museum voor Moderne Kunst, Arnhem; De Hallen, Haarlem; SCHUNCK*, Heerlen; SM’s/Stedelijk Museum, ’s-Hertogenbosch; Museum De Lakenhal, Leiden; De Vleeshal, Middelburg; Stedelijk Museum, Schiedam; Museum van Bommel van Dam, Venlo. Zonder uitzondering hebben zij meteen enthousiast en vol overtuiging hun medewerking toegezegd. Ook hen geldt onze dank!