Loading...Loading...


five + two =
×

Longlist MK Award 2015 bekend

Kandidaten longlist MK Award 2015 bekend

In aanloop naar de tweede uitreiking van de MK Award, in februari 2015, hebben verschillende scouts uit het kunstenveld een lijst met mogelijke kandidaten opgesteld. De acht scouts – ditmaal vertegenwoordigers van de schrijvende (kunst)kritiek – droegen ieder één kunstenaar voor de longlist voor. De onafhankelijke jury zal uit de lijst met voorgedragen kunstenaars een shortlist samenstellen die eind november bekend gemaakt wordt. De MK Award werd in 2013 voor het eerst uitgereikt aan Melanie Bonajo en de tweede MK Award wordt begin 2015 uitgereikt tijdens Art Rotterdam.

De longlist-kandidaten voor de MK Award 2015 zijn: Aimée Zito Lema, Bas van den Hurk, Fiona Tan, Gil & Moti, Gwenneth Boelens, Lot Amorós, Nishiko en Remy Jungerman. 

MK Award Longlist:
Aimée Zito Lema werd genomineerd door Sven Lütticken. Zito Lema (1982) werd geboren in Amsterdam en groeide op in Buenos Aires. Ze studeerde aan de University of the Arts (IUNA) in Buenos Aires, de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en volgde de Master Artistic Research aan Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag.

“Zito Lema engages with design and architecture as well as the people who produce, use or clean it. Rather than pitting a narrow conception of ‘use value’ against exchange or symbolic value, Zito Lema explores the aesthetic as well as social potential of fabrics and furniture, of acts of production, of appropriation or maintenance.”

Bas van den Hurk werd voorgedragen door Alexander Mayhew (o.a. Tubelight). Van den Hurk (1965) studeerde aan de afdeling Monumentale Vormgeving en Schilderkunst van de Academie St. Joost in Breda en Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam waar hij in 1996 zijn doctoraalexamen behaalde. Van den Hurk woont en werkt in Tilburg.

“Van den Hurks complexe praktijk kenmerkt zich door een diepgaand kunsthistorisch en filosofisch onderzoek naar de grenzen van de schilderkunst. Voor Van den Hurk is kunst die er toe doet enerzijds een materiële uitdrukking die niet direct aanspreekt en anderzijds een idee dat niet meteen is te vatten.”

Fiona Tan werd genomineerd door Lotte Haagsma (o.a. Metropolis M). Tan (1966) werd geboren op Sumatra, Indonesië en is in Melbourne opgegroeid. Zij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en aan de Rijksakdademie voor beeldend kunsten te Amsterdam. Tan woont en werkt in Amsterdam.

“Fiona Tan is een kunstenaar met een lange staat van dienst. Door de jaren heen heeft zij een consistent oeuvre weten op te bouwen. Ze zet daarin steeds de (ver)beeldende kracht van kunst in om verhalen te vertellen over de mens en de wereld, dichtbij en ver weg, nu en in vroegere tijden.”

Het Israëlische kunstenaarsduo Gil & Moti werd genomineerd door Sandra Smets (NRC Handelsblad). Gil (1968) & Moti (1971) studeerden aan de Bezalel Academy of Arts and Design in Jeruzalem. In 1998 kwamen ze beiden naar Rotterdam, waar ze studeerden aan het Piet Zwart Instituut in Rotterdam.

“Dit Israëlisch-Rotterdamse duo heeft de afgelopen vijftien jaar hun eigen levens in dienst gesteld van de kunst, en die kunst geopenbaard in het Rotterdamse kunstklimaat.”

Gwenneth Boelens werd voorgedragen door Roos van der Lint (De Groene Amsterdammer). Boelens (1980) studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag, en was Rijksakademie resident in 2006 en 2007. Boelens woont en werkt in Amsterdam.

“De uiteenlopende media die Boelens hanteert – fotografie, sculptuur, video, tekenkunst en performance – geven haar blik steeds een fysieke manifestatie. […] Als in een choreografie verbindt Boelens de ontdekte structuren aan geluiden, sporen aan geschiedenissen, natuurwetten aan dagelijkse ervaringen.”

Lot Amorós werd genomineerd door Tamar Stelling (nrc.next). Amorós (1982) volgde een Master Digital Arts aan de Universiteit van Quebec, en is sinds 2012 resident van NP3 in Groningen. Amorós woont en werkt in Bristol.

“Het werk van de drone-nomade Amorós levert […] een ontzettend interessante bijdrage aan een maatschappelijk bijzonder relevante discussie die veel meer in de aandacht dient te staan.”

De Japanse kunstenaar Nishiko (1981) werd genomineerd door Philip Peters (freelance schrijver). Nishiko studeerde fotografie aan de Zokei University in Tokyo, en aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze woont en werkt momenteel in Den Haag.

“Zoals koning Midas alles wat hij aanraakte in goud veranderde, zo kan alles wat op Nishiko’s weg komt kunst worden – maar zonder de onhandige bijwerkingen waar Midas last van had.  Zij is een kunstenaar van hele kleine, bescheiden ingrepen in de werkelijkheid, waardoor allesbetekenis kan krijgen.”

Remy Jungerman werd voorgedragen door Heske ten Cate (Mister Motley). Jungerman (1959) werd geboren in Moengo, Suriname en woont sinds 1990 in Amsterdam. Hij volgde een studie aan de Academy for Higher Arts and Cultural Studies in Paramaribo (Suriname) en studeerde na 1990 aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

“Jungerman staat met een been in Suriname en met zijn andere been in Nederland en probeert op een schitterende manier deze werelden met elkaar te verbinden en te onderzoeken wat de westerse kunstgeschiedenis nou eigenlijk voor een Surinaamse kunstenaar betekent.”