Loading...Loading...


five + two =
×

En de shortlist kandidaten voor de MK Award 2015 zijn…

Met trots maakt de Stichting MK Award bekend dat de shortlist kandidaten voor de MK Award 2015 zijn: Gil & Moti, Nishiko en Fiona Tan.

De uitreiking van de tweede MK Award vindt plaats tijdens Art Rotterdam op 6 februari 2015, op een eigen locatie op het Van Nelleterrein. De MK Award wordt uitgereikt aan een kunstenaar die los van de waan van de dag, ongeacht leeftijd en medium, consequent werkt aan zijn of haar oeuvre, en bovendien een scherp oog heeft voor de maatschappelijke waarde van kunsten en dit uit in eigen werk of in een zichtbaar engagement in zijn of haar kunstenaarspraktijk.

De winnaar zal gekozen worden door de onafhankelijke jury, bestaande uit Erik Bos (Galerie Nouvelles Images, Den Haag), Wim Bosch (beeldend kunstenaar; docent Academie Minerva, Groningen), Jannet de Goede (tentoonstellingsmaker de Kunsthal, Rotterdam), Alexander Ramselaar (verzamelaar en bestuurslid van Stichting C.o.C.A. / Collectors of Contemporary Art); lid van de Raad van Advies van Stichting MK Award). De jury wordt voorgezeten door Edo Dijksterhuis (freelance journalist en publicist).

Gil (1968) & Moti (1971) studeerden aan de Bezalel Academy of Arts and Design in Jeruzalem. In 1998 kwamen ze beiden naar Rotterdam, waar ze studeerden aan het Piet Zwart Instituut. Het Israëlische kunstenaarsduo werd voorgedragen door Sandra Smets (NRC Handelsblad). Volgens het juryverslag: “Performanceduo Gil & Moti is tegelijkertijd bijzonder Rotterdams en geheel mondiaal. Via een hoogstpersoonlijke aanpak benaderen zij zaken met een maatschappelijk bredere relevantie. Dat doen ze op een manier die soms ongrijpbaar is en daarom fascinerend. Gil & Moti zijn consequent en volhardend, wars van modes, trends en discours.”

Gil & Moti, Dutch Volunteers in Palestine

Gil & Moti, Dutch volunteers in Palestine


Nishiko
(1981) studeerde fotografie aan de Zokei University in Tokyo, en aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze woont en werkt momenteel in Den Haag. De Japanse kunstenaar Nishiko (1981) werd genomineerd door Philip Peters (freelance schrijver). De jury van de MK Award zegt over haar werk: “De pas zes jaar geleden in Den Haag afgestudeerde Nishiko is een grote belofte. De manier waarop zij grote thema’s koppelt aan een extreem particulier perspectief en er dan een twist aan weet te geven, getuigt van een hoogst originele geest. Ze refereert links en rechts aan de kunstgeschiedenis en actualiteiten in het nieuws, maar in de ‘gekte’ die ze erop loslaat is ze radicaal.”

Nishiko_something_to_do_with_me_and_dutch

Nishiko, Something to do with me and Dutch


Fiona Tan
 (1966) werd geboren op Sumatra, Indonesië en is in Melbourne opgegroeid. Ze studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en aan de Rijksakademie van beeldend kunsten te Amsterdam. Tan woont en werkt in Amsterdam. Tan werd voor de longlist genomineerd door schrijvende scout Lotte Haagsma (o.a. Metropolis M). De jury van de MK Award zegt over Tans werk: “Fiona Tan heeft de afgelopen twee decennia een bijzonder stevig oeuvre opgebouwd dat op de allerhoogste internationale podia wordt gepresenteerd. Culturele stereotypering, de financiële crisis, de kracht van het beeld en de mogelijkheid van manipulatie ervan – Tan behandelt de grote maatschappelijke thema’s van vandaag met een subtiel maar niet mis te verstaan gevoel voor zelfreflectie.”

 

Fiona Tan, Nele/Nellie, 2014

Fiona Tan, Nele/Nellie, 2014

 

 

 

Met de tweejaarlijkse uitreiking wil Stichting MK Award het gedachtegoed levend houden van Emmo Grofsmid en Karmin Kartowikromo, eigenaren van de voormalige MKgalerie Rotterdam/Berlin.