Loading...Loading...


×

Destination Rotterdam: dubbeldebat in TENT Rotterdam

RIB_opening_Micha Zweifel_web

Destination Rotterdam: Dubbeldebat over nieuwe kunstinitiatieven en welke rol zij spelen in het regisseren van de stad en haar cultuurbeleid

Op zaterdagmiddag 17 september organiseert Stichting MK Award in samenwerking met TENT een dubbeldebat over de vitaliteit van het kunstleven in Rotterdam. Oprichters van nieuwe initiatieven in Rotterdam gaan in gesprek met beleidsmakers en subsidiënten over hun drijfveren en de wijze waarop zij hoofd boven water houden.

De middag wordt gemodereerd door Nous Faes (The Sociological Studio, Raad voor Cultuur).

Ondanks bezuinigingen en koerswijzigingen in het cultuurbeleid zijn er in de afgelopen vijf jaar allerlei nieuwe initiatieven ontstaan in het Rotterdamse kunstenveld, zoals home galleries, presentatieplatformen, projectruimtes en agencies. Deze zijn grotendeels opgericht door kunstenaars, ontwerpers, studenten en onafhankelijke curatoren.

Deze nieuwe initiatieven hebben vaak – anders dan de meer gevestigde instellingen en galeries – een ad hoc, pop-up en bottom-up karakter – dat aansluit bij de tijdsgeest. Ze voegen op eigen houtje nieuwe energie en vitaliteit toe aan het Rotterdamse kunstleven. Emmo en Karmin, die destijds ook zó met hun MK galerie begonnen, bekijken vanuit ‘Awawawubiland’ deze nieuwe ontwikkelingen waarschijnlijk met volle tevredenheid.
Maar wie zijn die nieuwe initiatiefnemers eigenlijk? Wat zijn hun drijfveren en ambities, wát maakt het mogelijk die nieuwe podia te starten; hoe houden zij het hoofd boven water, en hoe lang willen en kunnen ze dat volhouden? En dus ook: hóe zouden zij in al hun tijdelijkheid en geïmproviseerdheid ondersteund kunnen worden, door publiek, bestaande instanties én beleidsmakers? En welke rol spelen deze initiatieven in het “beeld” dat de stadsregisseurs (naar buiten) ventileren.

Programma
12.30 uur inloop

13.00 – 14.30 uur: deel 1 – nieuwe initiatieven stellen zich voor en formuleren vragen over het kunstbeleid
Maziar Afrassiabi – oprichter/ directeur Rib; Pieter Dobbelsteen – oprichter/ directeur Cinnnamon; Constança Saraiva en Harrie Bots – oprichter en medeorganisator Conversas Rotterdam; Suzanne Wallinga – oprichter/ curator A Tale of A Tub, Weronika Zielinska – oprichter/ directeur Upominki en Siobhan Burger – initiator/ direceur Arttenders

14.30 – 15.00 uur: pauze

15.00 – 16.30 uur: deel 2 – beleidsmakers, subsidiënten en relevante organisaties
Olof van de Wal – directeur SKAR; Roy Cremers – directeur Voordekunst, Jack Segbars – Platform BK en adviseur Mondriaan Fonds, Jeroen Princen – verzamelaar, Stichting CoCA en bestuurslid Stichting Museum Boijmans v Beuningen, Nathalie Houtermans – raadslid RRKC, Menno Rosier – cultuurscout Centrum

16.45 uur aankondiging MK Award 2017
aansluitend borrel
Stichting MK Award houdt het gedachtegoed levend van de Rotterdamse galeristen Emmo Grofsmid en Karmin Kartowikromo, die vijf jaar geleden, in de zomer van 2011 om het leven kwamen. De MK Award bestaat sinds 2013 en wordt elke twee jaar uitgereikt aan een kunstenaar die los van alle invloeden consequent werkt aan een oeuvre, en zich richt op de maatschappelijke waarde van beeldende kunst. Eerdere winnaars waren Melanie Bonajo en Gil & Moti.

Begin september verschijnt er in het Rotterdamse blad Puntkomma #11 een uitgebreid artikel over de nieuwe initiatieven.