Loading...Loading...


five + two =
×

Carly Rose Bedford wint MK Award 2019

 

Winnaar van de MK Award 2019: Carly Rose Bedford

 

Stichting MK Award presenteert vol trots de winnaar van de MK Award 2019: Carly Rose Bedford, beeldend kunstenaar uit Amsterdam. Naast een bedrag van € 5.000 omvat de MK Award 2019 ook een solotentoonstelling in TENT Rotterdam. Die opent op zaterdag 8 februari 2020; dan ook vindt de prijsuitreiking plaats.

“De jury heeft ervoor gekozen om deze prijs toe te kennen aan Carly Rose Bedford, omdat haar werk zowel visueel als inhoudelijk van heel hoge kwaliteit is. Ze stelt zaken aan de orde die maatschappelijk van groot belang zijn en ze heeft daarvoor een integrale, veelzijdige praktijk ontwikkeld. Vandaar dat we haar de prijs hebben toegekend, waarmee we haar ook hartelijk feliciteren.” (Alex de Vries, namens de jury)

 

Jury MK Award 2019

De jury voor de MK Award 2019 kwam bijeen op dinsdag 19 juni 2019. De jury bestond uit Karin Arink (beeldend kunstenaar, Rotterdam; coördinator studies Autonome beeldende kunst en Fotografie, Willem de Kooning Academie Rotterdam; lid Raad van Toezicht CBK Rotterdam, Charlotte Martens (kunsthistorica; curator Kunsthal Rotterdam), Jeroen Princen (partner DVDW advocaten; verzamelaar; lid CoCA; lid Raad van Toezicht Witte de With Center for Contemporary Art) en Alex de Vries (kunstbeschouwer: zelfstandig auteur, adviseur en curator in het bureau Stern / Den Hartog & De Vries in Den Haag); hij trad op als voorzitter. Ook Marina Coelho (curator, o.a. voor Garage Rotterdam) was uitgenodigd in de jury, maar zij was wegens ziekte verhinderd.

Er waren drie kunstenaars genomineerd, voorgedragen door de vorige drie winnaars van de MK Award. Naast Carly Rose Bedford (voorgedragen door Melanie Bonajo, winnaar van de MK Award 2013) waren dat Quinsy Gario (voorgedragen door Gil & Moti, winnaars van de MK Award 2015) en ieke Trinks (voorgedragen door Peter Fengler, winnaar van de MK Award 2017).

Bij haar beraadslagingen maakte de jury gebruik van de pleidooien die de drie nominatoren over de genomineerden hadden geschreven; van uitgewogen portfolio’s van het werk van ieder van de drie kunstenaars die in overleg met hen zijn samengesteld; en van de videoportretten die de Rotterdamse cineaste Marieke van der Lippe van de drie genomineerden maakte – net als bij de vorige edities daartoe in staat gesteld door het CBK Rotterdam.

 

Bevindingen van de jury

De jury was geïntrigeerd door het werk van de drie genomineerde kunstenaars. Dat leidde tot levendige gesprekken over inhoud en vorm van het getoonde werk, en over de benadering ervan vanuit het achterliggend kunstenaarschap en de mentaliteit die de drie kandidaten aan den dag leggen. Waar ieke Trinks probeert nieuwe publieksgroepen aan te spreken met aan performance-kunst gerelateerde activiteiten, kiest Quinsy Gario een uitgesproken positie in het maatschappelijk debat over dekolonisatie, en Carly Rose Bedford stelt onder meer gender-issues en aanpalende rolpatronen aan de orde. Bedford slaagt erin die voornemens ook om te zetten in een grote variëteit aan concrete artistieke projecten die visueel rijk en intrigerend zijn; daarnaast getuigen haar verdere activiteiten als kunstenaar van een grote diversiteit en inclusiviteit – die ook nieuwe publieksgroepen zullen aanspreken. Daarmee voldoet zij optimaal aan de criteria van de MK Award. De jury heeft daarom besloten de MK Award 2019 toe te kennen aan Carly Rose Bedford.

De volledige tekst van het juryrapport is hier te vinden

 

Marieke van der Lippe maakte dit videoportret:

Over de MK Award

De MK Award wil het gedachtegoed levend houden van Emmo Grofsmid (1951-2011) en Karmin Kartowikromo (1948-2011), eigenaren van de voormalige MKgalerie in Rotterdam en Berlijn. Met name het belang dat zij hechtten aan een vitaal en integer kunstenaarschap als essentiële bijdrage aan de samenleving staat daarom voorop bij de keuze van de winnaars van de award.

Waar de MK Award van meet af aan financieel mogelijk werd door de bijdragen van kunstenaars van de voormalige galerie, in samenwerking met enthousiaste kunstkopers, raakt het toen bijeengebrachte bedrag nu langzaamaan op. Daarom is de MK Award 2019, de vierde editie van de prijs, helaas de laatste.

Stichting MK Award haar partners Tent en CBK Rotterdam