Loading...Loading...


×

3e Editie MK Award in 2017

Processed with Snapseed.

Het bestuur van Stichting MK Award kondigt de 3e editie aan van de MK Award, die in 2013 voor het eerst werd uitgereikt. De stichting streeft ernaar, de presentaties en prijsuitreiking van de MK Award 2017 te laten plaatsvinden in het najaar van 2017 in de Witte de Withstraat in Rotterdam. Daarbij zal het CBK Rotterdam optreden als partner. De winnaar zal worden gekozen door een onafhankelijke vakjury. Als scouts voor de genomineerden zullen vertegenwoordigers worden benaderd van de nieuwe, kleine kunstinitiatieven, die sinds 2011 in Rotterdam en elders zijn ontstaan.
Dat maakte het bestuur van Stichting MK Award bekend op zaterdagmiddag 17 september 2016, aan het eind van het debat ‘Destination Rotterdam | Hoe nieuwe initiatieven het kunstenveld in de stad sinds 2011 veranderen’, dat zij organiseerde in TENT Rotterdam. Daarin gingen vertegenwoordigers van een aantal nieuwe kunstinitiatieven uit Rotterdam in debat met vertegenwoordigers van gevestigde kunst- en cultuurinstellingen.

MK Award 2017
Ook voor deze editie van de MK Award werkt de Stichting weer met een onafhankelijke vakjury die de uiteindelijke winnaar kiest uit een shortlist van kunstenaars die genomineerd zijn door scouts uit het kunstenveld.
Daartoe gaat de Stichting binnenkort vertegenwoordigers aanzoeken uit de talloze nieuwe kunstinitiatieven – vele pop up’s en bottom-up up in plaats van top down – die sinds 2011 zijn gestart door kunstenaars zelf, jonge curatoren en galeristen. Vaak hanteren ze heel innovatieve werk- en organisatievormen. Leken ze aanvankelijk vooral een reactie op de enorme bezuinigingen in de kunstsector, tegenwoordig wordt steeds meer duidelijk dat zij een blijvend fenomeen zijn. Met haar keuze voor scouts uit dit nieuwe segment onderstreept Stichting MK Award het belang dat zij hecht aan de meerwaarde en de potentie van dergelijke initiatieven voor de vitaliteit en vernieuwing van het kunstleven.
In de loop van 2017 kiest vervolgens een onafhankelijke vakjury uit de genomineerde kunstenaars een shortlist van drie. Zij zullen worden uitgenodigd zichzelf en hun werk publiekelijk te presenteren in de Witte de Withstraat in Rotterdam – waaronder CBK’s TENT –, en via korte videoportretten. De Stichting streeft ernaar dat de jury in het najaar van 2017 de uiteindelijke winnaar van de MK Award 2017 kan bekendmaken.